tisdag 30 augusti 2011

Andra veckan, sjunde dagen.

igår dog internet så jag fortsätter hämningslöst på gårdagens inlägg:

Och sjunde dagen vilade Hen. Inte. Idag visste jag att mitt flyttlass skulle komma vidlunchtid, så innan jag behövde slänga mig ut ur klassrummet, in i bussen och till mitt sjuttonfemtiotvåtusen ton värt skräp vässade jag pennan och lade arbetssidan till.

Uppgiften vi fick idag tyckte jag verkade helt meningslöst; i motsatts till igår (när vi ritade ur minnet) skulle vi idag lära oss rita av. NNEEEEJJJJ!!! skrek jag inombords när uppgiften om att rita av byggnader lades fram. NOOOOO!!! Jag minns med skräck och fasa förra årets uppgift den där blåsiga höstdagen nedanför domkyrkan där jag förgäves försökte få till perspektivet på en byggnad, helt uppenbart byggt UTAN PERSPEKTIV!! PÅ NÅGONTING! En kunde ju tro att byggnadsmästare var från medeltiden... och det var de..

Hursomhelst, uppgiften: att rita av byggnader. Med linjal? perspektiv? lod? Åh, gud skjut mig i huvudet nu!! Nej: med en penna, ett papper och dina egna jävla ögon. Inte ens mattehuvudet behövdes.

Vi använde oss av en teknik som kallades bergsklättrarmetoden, som kortsagt innebär att man tar det lätaste först, hur liten detalj det än må vara, och man bygger vidare bilden. Jag började exempelvis i högra hörnet med ett fönster och ritade därefter husväggen, tegelsten för tegelsten hela vägen ner till väggens slut. Preics så vill jag ha det, inte jävla logiskt tänkande, mätande och lurade: det fuckar bara upp hela skiten. Låt pennan göra jobbet, rita bara EXAKT vad du ser så ser det riktigt bra ut i slutändan.

Fördelen med denna teknik är också att man slipper dessa döda, stela linjer som så ofta blir så fort man har ambitionen att följa reglerna. Istället må bilden bli en smula skev men levande, vacker och detaljrik. Precis så som jag vill ha det.
Jag låter religiös, men jag menar det. En kommer att lära sig under tiden att så här låter jag när jag är nöjd och när jag INTE är nöjd så hörs det med.

Tack Josefin Svenske för att du revolutionerade mitt arkitekturritande.

Om jag inte ritat med görnt stift, som inte alls syns bra med mina crappiga kamera (scannern är ju sönder) så skulle jag lagt upp en bild. Nu får ni nöja er med inget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar