torsdag 28 april 2011

nog nu för fan - SEXISTER, LÄMNA PLATS FÖR NU ÄR DET DAGS FÖR LITE VETT no.2

Somliga som läser detta har kanske läst nog nu för fan - SEXISTER, LÄMNA PLATS FÖR NU ÄR DET DAGS FÖR LITE VETT no.1, där skrev jag om min osmakliga tjuvlyssnarupplevelse härom månaden som avslöjade sexism där jag helst ville låtsas att den inte fanns. Den här gången inhämtade jag inte informationen på samma luriga vis, men fann den, ännu mer sexistisk, helt öppet i en vanlig tidning som säkert finns på en toa nära dig. Hua mig, håll för öronen om du är känslig mot förlegade myter men här kommer den, denna gång skriven i form av ett öppet brev:

Kära kollegor, serietecknare, konstnärinnor, författarinnor och andra kreativa kvinnor,

Som ni vet så har serievärlden länge dominerats av män. Som ni vet så har även rätten att öppet berätta om sin (och för den del också andras) onani också gjort det. Säkert har ni, liksom jag, reagerat på detta och tycker det är fullkomligt befängt. Nog fan är vi lika bra, om inte bättre, på att göra göra serier och inte fan ligger vi tjejer, kvinnor, Qvinnor, flickor, töser, brudar, snippor, fittor och andra icke män med händerna på täcket.

I Rocky Magasin nummer 2 från 2009, där serietecknaren Joe Matt intervjuas om sin seriebok, avslöjas en syn på kvinnor som jag trodde stenåldern hörde till. Han är en serietecknare som gjort alla möjliga serier, mestadels komiska serier som många gånger kretsat kring hans eller andras sexualhistoria. Bland annat har han gjort en serie som handlar om en man som vill lära sig att komma tjugo gånger i streck, runkar jättemycket, lär sig det och somnar. Om den serien talar de (journalisten och Matt) där jag hittar den här tråkiga passagen:

”Kommer det här från Crumb? Eller är manliga serietecknare mer perversa än berättare inom andra kreativa yrken?

Jag antar att det kommer från Crumb. Ämnet är också något mycket manligt. Onani är ett manligt beteende. ...”

Ett typiskt trist och ogenomtänkt uttalande som reproducerar vidare myten om att flickebarn föds som frigida små nuckor. Synd tycker jag om sådana myter, och jag vill kanske sist i världen att några sådana galesnskaper skall få planteras i min lillebrors huvud, i vars rum jag hittat tidningen och citatet.

Därför tänker jag skriva ett öppet brev till förvirrade sexister, Rocky Magasin men främst Joe Matt. Jag tycker de skall veta att kvinnor inte bara onanera för fulla muggar hemma i sängkammaren, det finns också en kvinnlig berättarlust om detta. Även om samhällets patriarkala strukturer begränsat kvinnor för jävla länge så finns inte bara de kvinnor som fritt njuter av onanins lusta, men också dem som trotsat patriarkatets skambud och illustrerat, berättat och återgivit detta.

Från början tänkte jag mig att jag skulle hänvisa till redan skapade alster på temat men slogs sedan av snilleblixten att sända ut skissen till mitt brev, efterlysa nya skapelser och ur det skapa en slags antalogi, tillägnad dessa trångsynta sexister. Ur dessa och med brevet kan ett antalogi-fanzine skapas, som kan spridas till fler och inte bara Joe Matt och Rockyredaktionen, av tjejer om tjejers onani.

Därför efterlyser jag nu tips på redan skapade berättelser (serier i första hand men också skildringar i romaner, dikter osv) på temat men mest och bäst önskar jag mig att Du hoppar på idén. Skapar du serier, skriver du noveller, är du poet eller bildkonstnär och vill du vara med i detta projekt, så hör av dig!

Du behöver INTE vara publicerad, Du behöver inte ens ha sysslat med att skriva/rita/skälla på dumma karlar som sprider dumma myter förut,
Du behöver INTE vara ”duktig”, ”begåvad” eller ”erfaren” (bort med sådana elitistiska tankar, jag vill bara ha berättelsen!)
Du behöver inte heller nödvändigtvis göra serier men jag vill att du skall:

tycka att onani ALDRIG skall misstas som något manligt
tänka dig att öppet berätta om onani och med ditt verk medverka i ett fanzine med andra superkvinnor/ickemän.
Om textbaserat, kunna översätta till engelska (så att Mr. Matt förstår vad vi pratar om) att du skall vara kvinna/transperson

Detta brev är fritt att vidarebefodra till andra balla brudars om kan tänkas medverka i projektet.


Med vänlig hälsning

Isa Teddy Roadkill Engström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar