torsdag 28 april 2011

nog nu för fan - SEXISTER, LÄMNA PLATS FÖR NU ÄR DET DAGS FÖR LITE VETT no.1

Herregud så frånvarande jag har vart. Efter arbetsproverna trillade jag verkligen ner i en svacka. Det hade dels att göra med att jag nästan gick in i väggen av prestationsånget och valkval, att jag vart så luspank att jag knappt ens haft råd att läsa serier på biblioteket men mest av allt på att jag ruttnade i hop. Totalt. Jag blev tvärlack, på hela jävla världen men kanske mest av allt sexistiska normer i serievärlden.

Jag var på en seriebutik i Stockholm, för ja nu var det ett ganska bra tag sedan (inga namn nämns men egentligen en jag annars tyckt riktigt bra om). Det var precis när Utopi hade kommit ut med sitt första nummer. Freashmeat som jag är i serievärlden var det ingen som kände lade notis om mig inkrupen bland vertigoserierna i butikens mörkaste hörna. Därifrån fick tjuvlyssna på ett långt, cyniskt och (med en sista touch av) sexistiskt samtal mellan någon som arbetar i affären alternativt äger den och en, vad jag uppfattade som, högt höns i en av Sveriges största seriemagasin.

Att Utopi magasin skrev sitt manifest i dagens nyheter om deras nysläppta episka serietidning kanske gjorde somliga lite stötta i kanten är såhär i efterhand ingen större nyhet. Många tog väldigt illa upp av att Utopisterna ska ha beskrivit seriesverige som fattigt på "estetiskt tilltalande" serier och att de flesta serier baseras på "navelskåderi". Det var ingen större överraskning kan tyckas, då de flesta manifest är meningslösa om inte motröster höjs (och det är ju aldrig populärt inom någon konst att pekas ut som "oestetisk") även om jag själv hytte med näven i luften av engagemang när jag läste manifestet.

Just denna kritik var också vad samtalet startade med. Det var också varför jag överhuvudtaget började tjuvlyssna. Tidningskillen tyckte att det var förkastligt att använda begrepp som oestetiskt om någons konstart (säkert speciellt den i hans tidning) och affärssnubben kontrade med att det ju var faktafel att serierna dominerats av navelskåderi på senaste tiden. Därefter följe en inte alls överraskande diskussion om vilka serier som EGENTLIGEN var på tapeten nu i som mest gick ut på att bekräfta varandra om hur mycket de visste om samtida serier. Att serievärlden domineras av män och att mansdominerade yrken/intressen tenderar att få de flesta att prata med sin fulaste besserwisserdialekt var varken nyhet eller överraskning för mig och jag skulle vanligtvis ha tappat intresset där.

MEN så kom det, det som snubbarna (iallafall den från affärn) var riktigt upprörd över var hur BÖGPORR kunde publiceras i tidningen, OCH DET I FÖRSTA NUMMRET!? Självklart syftade de på Lina Neidestams fantastiska sexserie huldran, som visserligen innehåller två män som ligger med varandra, men också en (eller två?) fantastiska huldror som också, i allra högsta grad deltar i sexfesten. Och javisst, jag fattar att en eller annan kind kan rodna. Och jag fattar att en vulgär sexserie inte faller alla i smaken. Men jag tvivlar på att du, kära butiksinnehavare satt kaffet i halsen och protesterat höggljutt om, till exempel, Crumb hade publicerat en serie i första nummret. Crumb, den välkände, hyllade (och därmed säkerligen hatade) serieskaparen som ligger bakom serien som Fritz the Cat m.m. som inte verkar handla om annat än knull, runk och kvinnor(-hat?).

JESUS FUCKING MARY!!! kan vi sluta någon gång, med att tycka att heterosex är okej men inte homo och att män som skriver om sex är kul men inte kvinnor, My god äär jag trött på det.

Det här gjorde mig så jävla trött att jag inte pallade lyft annat än feministiska flatserier från bokhyllan sedan dackefejden och att lusten att skriva bloggen nästan helt blåste ur mig.

Ända tills jag skulle sova över i min lillebrors rum och jag, i brist på feministiska flatserier (verkar inte vara hans grej, but why!?) lyfte en Rockytidning. Där gjorde jag en annan intressant observation.

will be continued, i "nog nu för fan - SEXISTER, LÄMNA PLATS FÖR NU ÄR DET DAGS FÖR LITE VETT no.2"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar