onsdag 16 mars 2011

Tribut till mig själv!

Grattis Teddy, grattis Friggy, grattis Stickan och grattis alla andra som fyller år idag.

Det här inlägget var egentligen till för internationella kvinnodagen men det får bli idag istället, som en hyllning till mitt fantastiska själv. Jag har sammanställt en toppfem-lista på mina kvinnliga favoritkaraktärer i serievärlden. Som sagt kan det vara lite ont om dem, men nog finns det vettiga (använder jag ordet vettig om Tank Girl?) karaktärer att förlita sig på.

Listan är ju såklart inte skriven i sten, de favoriter manar ändrar sig ju nästan från dag till dag men jag har försökt att sätta i topp de som gjort störst intryck och hållt sig i ett bra tag, feel free att fylla på listan:

På femte plats kommer Thessaly från Sandman av Neil Gaiman. Hon har fått en egen spin off som jag tyvärr inte läst än men det behövdes inte mer än en biroll i A game of you för att jag skulle falla. A game of you var förövrigt den första Sandmanboken jag läste, den som fick mig att falla handlöst för Neila Gaimans helt oslagbara berättelse om The Endless. Det är någonting med dessa runda glasögon....


nr 5: Thessaly

På plats fyra kommer Zelda, seriekaraktären som jag lärde känna på toaletten. Jag träffade Lina, skaparen av Zelda, en gång och hon sade att hon inte tyckte det fanns någon bättre konplimang än att hennes serier fick hedersläsas på toa. Och Zelda fanns det gott om på toan i det gamla goa kollektivet i triangeln.. Zelda är också den seriefigur jag från början hatade, men lärde att älska, och den enda jag delar med min far. Också det tror jag är för att likheter ibland kanske är lite väl skarpa.

nummer fyra: Zelda

På plats nummer tre kommer fantastiska Satsu från Buffy the Vampireslayer. Tack och lov kom någon och omvände Buffy till lesbian, kvinnan har en ojämförligt osmaklig historia av män. En SKITTRÅKIG och inte alls snygg vampyr som hon inte ens kan ligga till utan att han reser sig upp ur sängen och skall förstöra världen; en svag individ utan förmåga att tänka själv som antingen dumpar över det jobbet på Buffy eller sin bästa vän armén, och står inte Buffan på hans sida twentyfourseven låter han sig åderlåtas av en hel grupp prostituerade vampyrer; och sist men inte minst en aggressiv, labil, blonderad vampyr med våldsproblem. Jag ÄLSKAR Buffy, mer än livet, men den där grejen med att den bästa tjejen (för den spelar ju buffy: bäst, snyggast, mest omtyckt, oavsett vem vi själva gillar mest) skall stå ut med lite smärta för kärlek är så jävla rutten! Hej twilight, liksom! Hej att låta badboygrejen glorifieras och t ursäkta mäns våld och illa beteende så länge "kärlek" är inblandat. nej fy!

Tack Satsu för att du är en vettig, snygg, begåvad karaktär som inte bara blir en ny spelare i Scooby gang men tar ig hla vägen in i sovrummet! yay!


nummer tre: Satsu

Nummer två och ett är såklart sjujäkligt tajta. Båda är mina absoluta favoriter, no doubt about it, men kanske förlorar tvåan på att hon bara är en bifigur. Jag önskar mer med henne, nu nu NU!

Nummer två är Goldilocks från Fables, här kommer en riktigt suddig bild från min favoritruta med henne, hon är en superond rabiat, radikal kommunistrebell uppe på farmen. Inte bara är hon världens snyggaste i sina gröna parkas, snygga feministlugg och runda serieglasögon (som vi redan sett att jag är svag för) hon är också riktigt bra! Förvisso castad som en superskurk i den amerikanska serien, men jag tycker hon är en helt fantastisk förebild (jaja, jojo jag kanske inte skulle skjuta som en galning efter kärlekspar i skogen men men) och jag skulle inte tveka två röda (hehe, röda) på att följa henne i Revolutionen. Jag önskar att jag kunde skicka en Guldlock till rebellgrupperna i Lybien för att hjälpa till att kicka lite Khadaffi-ass.


nummer två: rebellhjärtat Goldilocks


Nomero uno, ettan, vinnaren av mitt hjärta är en oslagbar, ouppnåelig och helt jävla underbar Tank Girl! SÅKLART!

"What would Tank Girl do?" är ett mantra som inte sällan hjälpt mig att ta i lite mer, bara köra på och tänja på alla gränser jag har. Hon har fått mig att göra allehanda små hjältedåd får att dyka högt ned i kallt vatten, att svära rakt upp i ansiktet på sexistiska snubben på baren, inte be om ursäkt för mig själv, och att lyckas bygga en tron med maskiner dubbelt så tunga som mig själv.

Jag läste en gång en intervju med Alan Martin, skaparen av Tank Girl som berättade att varje gång han märkte att fansen tyckte att Tank Girl var något (till exepmel så jävla ball och punk) så fick han henne att bli tvärtom (till exempel en from bibliotikarie). Ofta ändrar det min åsikt om skapelser som serier när jag vet att de är gjorda av män, speciellt om humor, sex och våld är centralt i serien. Men Tank Girl har så fruktansvärt mycket i egenvärde, hon är inte deras skapelse, skaparna är hennes slavar.

Har du inte läst Tank Girl? Gört!
TANK GIRL KAMMAR HEM FÖRSTAPRIS!!

6 kommentarer:

 1. Oj, länge sen jag läste Tank Girl. Hade en kompis som älskade henne, men jag har ingenting i hyllorna själv. Kanske borde åtgärdas.

  SvaraRadera
 2. ja, åtgärda genast!och helst med två, eller sju Tank Girl! (finns som sagt variationer i serien)

  jag vet uppriktigt inte hur jag levde innan jag började leva mitt liv speglat i Tank Girl och hennes vänners..

  SvaraRadera
 3. Tank Girl är hur jävla fett creddig som helst, men hon behöver dumpa sitt heteroalibi, kängurufanskapet Booga (illa kvickt)!

  MVH
  /B. T.

  SvaraRadera
 4. åh, vaddå hetero? han är en mutantkänguru som hon är allt annat än monogamt heteronormativt bunden till. booga 4 ever, jag älskar honom

  SvaraRadera
 5. Hmm, vi får nog enas om att vara oense på den punkten...huvudsaken får väl ändå vara att var och en gillar (understatement: "råälskar" är nog mer nära sanningen för min del) Tank Girl på sitt sätt! Fast jag får ändå erkänna att Booga skulle göra sig som ett kramdjur (vink, vink till folket som fixar merchandise)...

  MVH
  /B. T.

  SvaraRadera
 6. ja låt oss vara ense om att vara oense. men kanske är jag bara blind av kärlek, allt tank girl gör är rätt i mina ögon *.*

  SvaraRadera